Podpora noveli zakona o minimalni plači

13. novembra 2018

V vsem obdobju našega delovanju, kot tudi v sklopu novega projekta Veriga dobrih ljudi, se nenehno srečujemo z težkimi zgodbami posameznikov in družin. Finančna stiska se odraža na vseh nivojih posameznikovega življenja. Še predobro se zavedamo, da je problematika zelo kompleksna in je ni mogoče rešiti preko noči, hkrati pa vidimo iskrico upanja, ko ta postane del političnega, socialnega in javnega dialoga.

S predložitvijo novele zakona o minimalni plači, ki predvideva izločitev dodatkov in dvig minimalne plače ter njeno avtomatično usklajevanje v prihodnosti, se je v naših očeh zaiskrilo. Verjamemo, da bi tak ukrep pripomogel k bolj zdravemu jedru družbe, saj bi vsaj delno ublažil eksistencialne, psihološke in socialne pritiske na zaposlene ter njihove družine. Verjamemo, da gre za korak v pravo smer.

Zato smo v odprtem pismu, naslovljenem na poslance, s številnimi drugimi nevladnimi in humanitarnimi organizacijami, pozdravili predlog novele zakona o minimalni plači. Kot smo poudarili, trenutna minimalna plača, ki znaša 638 evrov neto, prag preživetja presega le za dva evra, zato prejemniki minimalne plače spadajo v skupino socialno ogroženih prebivalcev Slovenije.
Dvig minimalne plače, ki bi za 70.000 zaposlenih pomenil korak k stabilnemu in dostojnemu življenju, ne sme biti stvar ideologije, predmet političnega preračunavanja in vzvod za nabiranje političnih točk. Živeti v zdravi družbi, ki omogoča kakovostno življenje, bi moral biti ideal, ki presega politična nasprotja.

Zelo nas veseli enotnost koalicijskih strank in zunajvladne partnerice pri podpori predlogu, hkrati pa upamo, da se bodo 52 podpisnikom pridružili tudi ostali poslanci.

Želimo si, da bi prihajajoči diskurz bil konstruktiven in predvsem poln človečnosti, saj ljudje vse prehitro izgubijo obraze in postanejo zgolj številke.